Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα και πορτοκάλι

Υλικά

Υλικά:

  • 750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 βανιλέτες
  • 8-10 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα
  • Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 κ.γ. αμμωνία
  • 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

Άλειμμα:

  • 2 κρόκοι αυγών
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Λίγο νερό
Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι μας. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τις βανιλέτες. Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά. Έπειτα αφού φουσκώσει το μείγμα και ασπρίσει ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα σε ένα ποτήρι και εκεί διαλύουμε την αμμωνία. Το βάζουμε στο αλεύρι καθώς εκεί προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά. Στο τέλος ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη με το χέρι για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι απαλή και θα νομίζουμε πως κολλάει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα που θέλουμε και στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν σωστά. Αν χρειαστεί, αλευρώνουμε ελάχιστα τα χέρια μας για να πλάσουμε τα κουλουράκια. Φροντίζουμε τα κουλουράκια να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Επίσης, δεν ξεχνάμε πως τα κουλουράκια θα φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οπότε δεν χρειάζεται να τα φτιάξουμε μεγάλα. Παίρνουμε τις 2 λαμαρίνες του φούρνου και απλώνουμε λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα αλείφουμε με τους κρόκους τους οποίους πρώτα έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό και με λίγο αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Δεν τα παραψήνουμε γιατί όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα σκληρύνουν ενώ κρυώνουν. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βάζο.

 

Συμβουλές:

  1. Μπορούμε αντί για αμμωνία να χρησιμοποιήσουμε σόδα φαγητού.
  2. Για να φτιάξουμε τα λαγουδάκια πρώτα φτιάχνουμε ένα κορδόνι, το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και αυτό είναι το σώμα. Το μεταφέρουμε στο ταψί. Έπειτα φτιάχνουμε μια μπαλίτσα μακρόστενη και με ένα μαχαιράκι κόβουμε στη μέση από την μια πλευρά και έτσι σχηματίζονται τα αυτιά. Παίρνουμε το κεφαλάκι, το βάζουμε πάνω στο σώμα από το λαγουδάκι. Για να κολλήσει βάζουμε λίγο από το άλειμμα αυγού. Για το ματάκι θα βάζουμε σταγόνες σοκολάτας ή μαύρη σταφίδα. Για την ουρά φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και την κολλάμε και αυτήν στο σώμα από το λαγουδάκι μας.

 

Για περισσότερες συνταγές με κουλουράκια δείτε εδώ.

Για περισσότερες πασχαλινές συνταγές δείτε εδώ.

Μυστικά για τέλεια κουλουράκια δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με γλυκές ζύμες δείτε εδώ.

Για περισσότερες τσυνταγες για παιδιά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...