Πατάτες Dauphinois Ντοφινουάζ

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές στρόγγυλες φέτες είτε με το μαντολίνο είτε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τις αφήνουμε εκεί 5 λεπτά να βγάλουν όσο περισσότερο άμυλο γίνεται. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο σκόρδο, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, την παρμεζάνα και την γραβιέρα. Ανακατεύουμε ένα πιρούνι και το αφήνουμε στην άκρη. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος οβάλ ή ορθογώνιο 30Χ40 εκ. το βουτυρώνουμε και κάνουμε μία στρώση με πατάτες. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με τις πατάτες μέχρι να μας τελειώσουν. Περιχύνουμε με το μείγμα τυριών και σκορπίζουμε το βούτυρο.

patates_dauphinois_syntages_eleni_kapnia

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 20-25 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς κελσίου στο γκριλ και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιμένουμε για 20 λεπτά να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

Για περισσότερες συνταγές με ορεκτικά δείτε εδώ.

Για περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με λαχανικά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...