Προτάσεις κρασιών για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Reviews

Οδηγίες

1.
Υπάρχει κάποιος που δεν θα βάλει κρέας στο γιορτινό του τραπέζι. Είτε μιλάμε για λευκό είτε για κόκκινο κρέας, είτε για κατσαρόλα είτε για φούρνο, τα γιορτινά τραπέζια περιέχουν μπόλικη πρωτεΐνη! Όσο συχνό είναι το κρέας στα Χριστουγεννιάτικα και τα Πρωτοχρονιάτικα τραπεζώματα άλλο τόσο είναι και το κρασί! Και είναι πολλά αυτά τα γιορτινά τραπέζια! Ακόμα και σε αυτές τις περίεργες γιορτές, τα εορταστικά τραπέζια θα στρωθούν τουλάχιστον 4 φορές, ακόμα και αν στρωθούν για δύο, τρία ή τέσσερα άτομα μόνο. Οπότε θα χρειαστεί να επιλέξουμε κρασί για 4 διαφορετικά κυρίως φαγητά. Σε άλλο θα φάμε γαλοπούλα, σε άλλο ίσως χοιρινό και σε άλλο μοσχάρι ή αρνάκι! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες κατευθύνσεις για το ποιο κρασί να επιλέξουμε ανάλογα με το κρέας και τον τρόπο μαγειρέματος.
Ολοκληρωμένο
2.
Γαλοπούλα:
Η αγαπημένη γαλοπούλα, είναι ένα έδεσμα που έχει ταυτιστεί με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για λευκό κρέας, έχει όμως πιο σκληρή υφή από το κοτόπουλο. Στο γιορτινό τραπέζι σερβίρεται με κάποια γέμιση. Μπορούμε να βρούμε ταίρια και στα τρία χρώματα κρασιού ανάλογα με την συνταγή. Όταν η γέμιση είναι φουλ στον κιμά, τα κάστανα και τα κουκουνάρια, τότε πρώτη μας επιλογή θα είναι ένα ερυθρό ζουμερό κρασί. Για ποιο ελαφριές συνταγές γέμισης όπως αυτή με το ρύζι και τα μυρωδικά ή ακόμα και η αγγλική version με το ψωμί αντί του κιμά, μπορούμε να πάμε και σε ένα πλούσιο βαρελάτο και ξηροκαρπάτο λευκό κρασί όπως Chardonnay. Όσοι αγαπούν τα ροζέ μπορούν να συνοδεύσουν την γαλοπούλα με μία πλούσια έκφραση.
Ολοκληρωμένο
3.
Χοιρινό:
Και το χοιρινό είναι ένα κρέας που συναντάμε συχνά στα γιορτινά τραπέζια και οι συνταγές πολλές. Το χοιρινό θεωρείται λευκό κρέας οπότε ανάλογα με την συνταγή μπορούμε να πάμε σε όλα τα χρώματα και πάλι. Αν το μαγειρέψουμε με κάποιο υλικό που θα προσδώσει απαλή γλυκιά γεύση, όπως τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα ή το μέλι, προτείνω ένα βελούδινο και φρουτώδες ερυθρό όπως ένα Αγιωργίτικο ή ένα Λιάτικο. Αν πάμε στο κλασικό γουρουνόπουλο στον φούρνο ή σε ένα κότσι τότε μπορούμε να στραφούμε εκτός από τα κόκκινα και σε πλούσια λευκά κρασιά. Στα ίδια λευκά θα πάμε και σε ένα λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας όπως και σε ροζέ κρασιά. Αν τώρα το χοιρινό μαγειρευτεί με κάποιο λαχανικό όπως το χοιρινό με πρασοσέλινο τότε θα αναζητήσουμε την οξύτητα και τα φυτικά στοιχεία ενός λευκού κρασιού όπως το Sauvignon Blanc και τα χαρμάνια του.
Ολοκληρωμένο
4.
Αρνί:
Το αρνάκι είναι ένα λιπαρό κόκκινο κρέας και καλό είναι το κρασί που θα το συνοδεύσουμε να έχει αρκετή οξύτητα και τανίνες (αν δεν περιέχει λεμόνι). Αν το σιγομαγειρέψουμε στην γάστρα με μυρωδικά και μπαχαρικά θα προτιμήσουμε ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα όπως αυτά από Ξινόμαυρο ή μία Λημνιώνα. Αν πάμε σε μία τοματένια εκδοχή όπως ένα γιουβέτσι ή αν το μαγειρέψουμε με κόκκινο κρασί τότε μπορούμε να πάμε και σε πιο πλούσια ερυθρά όπως ένα Syrah ή ένα Cabernet Sauvignon). Στις συνταγές που θα προσθέσουμε λεμόνι θα βάλουμε δίπλα στο αρνάκι ένα πλούσιο λευκό όπως το Chardonnay ή ακόμα και μία ρετσίνα.
Ολοκληρωμένο
5.
Μοσχάρι:
Αμέτρητες και οι συνταγές με μοσχάρι για το γιορτινό τραπέζι. Για αυτές που το μοσχάρι μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά όπως το μπουργκινιόν, για στιφάδο, ή για κοκκινιστές εκδοχές πάμε σε κρασιά με μέτριο σώμα και οξύτητα όπως το Ξινόμαυρο και τα χαρμάνια του αλλά και ένα Merlot. Αν το μοσχάρι μαγειρευτεί με φρούτα, μέλι, γλυκό κρασί ή πετιμέζι θέλουμε μία φρουτένια και βελούδινη εκδοχή κόκκινου όπως το Αγιωργίτικο. Αν τώρα μαγειρέψουμε ένα μοσχάρι κατσαρόλας με λευκό κρασί ή λεμόνι θα απολαύσουμε ένα πλούσιο λευκό κρασί με μπόλικη οξύτητα ένα Chardonnay.
Ολοκληρωμένο
6.
Κυνήγι:
Το κυνήγι όπως τα ορτύκια, το αγριογούρουνο, ο φασιανός και η πάπια είναι ‘σπεσιαλιτέ’ που αν δεν το φάμε μέσα στις γιορτές δύσκολα θα μπούμε στην διαδικασία να το μαγειρέψουμε σε άλλη περίσταση. Το αγριογούρουνο είτε το κάνουμε στιφάδο, είτε σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με κάποιο φρούτο και μπαχαρικά, είτε με οποιοδήποτε άλλο υλικό, μας πάει προς πληθωρικά ερυθρά κρασιά όπως Cabernet Sauvignon και αγιωργήτικο. Και το φτερωτό κυνήγι όπως η πάπια και το ορτύκι μας πάνε προς κόκκινα κρασιά όχι όμως προς τις πιο πλούσιες εκδοχές αλλά σε κρασιά με φρούτο και κομψότητα όπως ένα Pinot Noir ή μία Λημνιώνα .
Ολοκληρωμένο
7.
Κοτόπουλο:
Τι θα λέγατε για ένα ζουμερό ρολό κοτόπουλο με λίγο μπέικον, πιπεριά και γραβιέρα μέσα? Αρέσει και στα παιδιά! Οι μεγάλοι θα απολαύσουμε μαζί του νόστιμα και σχετικά πλούσια λευκά και ροζέ κρασιά καθώς μιλάμε για ένα λευκό κρέας με λευκή σάλτσα. Σε κάποιες περιοχές επιλέγουν και την κοκκινιστή εκδοχή είτε σε κοτόπουλο είτε σε κόκορα για το γιορτινό τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση θα προσανατολιστούμε προς ένα πλούσιο ροζέ, ενώ η ντομάτα και τα μπαχαρικά φέρνουν κοντά στο κοτόπουλο και τα μαλακά ερυθρά κρασιά Merlot. Σε συνταγές που μοιάζουν με τη γνωστή γαλλική Coq au Vin με κρασί, μανιτάρια και μπέικον πάμε και για ένα Ξινόμαυρο .
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις