Ψητή τάρτα σοκολάτας

Υλικά

Για τη βάση:

  • 350 γρ αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. κακάο
  • 210 γρ βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 130 γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Ένα ασπράδι αυγού για το άλειμμα της ζύμης

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 230 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 βανιλέτες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 100 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση

Για τη βάση: Τοποθετούμε το βούτυρο στο μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού. Το χτυπάμε πολύ καλά να μαλακώσει και να αφρατέψει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για λίγο μέχρι να βγει μία ομοιογενής ζύμη. Την χωρίζουμε στα δύο, η μία μπαίνει στην κατάψυξη και η άλλη χρησιμοποιείται. Ανοίγουμε σε ένα φύλλο τη ζύμη μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μας να παγώσει καλά για 1 ώρα.  Μετά το πέρας των ωρών παίρνουμε μία λαδόκολλα απλώνουμε τη ζύμη μας και σκεπάζουμε με μία δεύτερη λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού ώστε να καλυφθεί όλη η ταρτιέρα. Παίρνουμε μία φόρμα ψησίματος με αποσπώμενο πάτο 24 εκατοστών, βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη της τάρτας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού την τάρτα μας, την αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο την βάση της τάρτας, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας και ψήνουμε για 45 λεπτά επιπλέον. Περιμένουμε να κρυώσει τελείως και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Για την γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα, το αλάτι και τις βανιλέτες. Λιώνουμε το μείγμα σε μπεν μαρί και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς. Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και στον κάδο του ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας και μετά προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Ενσωματώνουμε απαλά και προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τη μαρίζ.

 

Συμβουλή: Μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της τάρτας με κακάο ή άχνη ζάχαρη ή flakes κουβερτούρας. Στη συγκεκριμένη τάρτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζύμη με μπισκότα τύπου dijestive θρυμματισμένα, ανακατωμένα με κουβερτούρα γάλακτος φτιάχνοντας έτσι μία γρήγορη βάση.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...