Ραβιόλια με γέμιση κιμά

Ραβιόλια με γέμιση κιμά και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό

Υλικά
  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ασπράδι αυγού για επάλειψη

 

Γέμιση

  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. μανούρι
  • 100 γρ παρμεζάνα
  • Λίγο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Ένα κρόκο αυγού

 

Σάλτσα

  • 300 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • ½ φλ. νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 με 8 φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση

Για την ζύμη 

Τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου και στο κάδο τοποθετούμε όλα μας τα υλικά. Δουλεύουμε το ζυμάρι μας για 15 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστικό και απαλό. Κάνουμε τη ζύμη μας μία μπάλα, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη ώστε να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα και έπειτα την περνάμε από την μηχανή των ζυμαρικών. Αυτές οι μηχανές συνήθως έχουν 5 θέσεις που ορίζουν το πάχος της ζύμης. Για αρχή βάζουμε τη ζύμη μας στη θέση για το πιο παχύ φύλλο. Αφαιρούμε το φύλλο από τη μηχανή, το αλευρώνουμε και το διπλώνουμε για 2η φορά. Το ανοίγουμε με τον πλάστη και το τοποθετούμε στη δεύτερη θέση πάχους της μηχανής για να βγει πιο λεπτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το επιθυμητό πάχος.

ravioli

 

Για τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουκουνάρι και τον κιμά στο ελαιόλαδο. Περιμένουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ενσωματώνουμε τα τυριά με τον κρόκο κάνοντας γρήγορες κινήσεις ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

Σάλτσα

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας μας και σιγομαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά σε μεσαία ένταση μέχρι η σάλτσα μας να δέσει.

Συναρμολόγηση

Παίρνουμε το φύλλο της ζύμης μας και το χωρίζουμε σε λωρίδες πλάτους 12 εκ. Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμισή μας ισομερώς και την βάζουμε πάνω στη ζύμη κατά μήκος του μισού φύλλου. Αφήνουμε απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους. Παίρνουμε το πινέλο και αλείφουμε με ασπράδι αυγού τις άκρες του φύλλου μας. Διπλώνουμε με το υπόλοιπο μισό φύλλο ώστε να καλυφθούν. Χρησιμοποιούμε το χέρι μας για να τα κλείσουμε και να φύγει όλος ο αέρας. Με το ειδικό ροδάκι ή με μαχαίρι τα κόβουμε σε τετράγωνα. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 2 με 3 λεπτά έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...