Ρικότα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
2 λίτρα γάλα (αγελαδινό, πρόβειο )
6 κ.σ μηλόξυδο
2 κ.γ κοφτές αλάτι
Κατσαρόλα
Θερμόμετρο
Κουτάλα ξύλινη
Κουτάλα τρυπητή
Πλαστικό καλούπι για τυρί ή καθαρό τουλπάνι (τσαντίλα)

Οδηγίες

1.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε το γάλα μέχρι να φτάσει τους 60 βαθμούς κελσίου. Στην συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε το μηλόξυδο με το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς να πάει παντού.
Ολοκληρωμένο
2.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα.
Ολοκληρωμένο
3.
Έπειτα με την τρυπητή κουτάλα συλλέγουμε σταδιακά τους άσπρους «σβόλους» και τους ρίχνουμε μέσα στο καλούπι μας το οποίο έχουμε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζέψει τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
4.
Γεμίζουμε το καλούπι μας μέχρι επάνω. Το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του αδειάζοντας συχνά τη λεκάνη.
Ολοκληρωμένο
5.
Αφού γεμίσει το καλούπι πιέζουμε πολύ ελαφρά με το χέρι ή με ένα κουτάλι την επιφάνεια για να βγουν περισσότερο τα υγρά από τη ρικότα μας.
Ολοκληρωμένο
6.
Κατόπιν αφήνουμε το καλούπι μέσα στη δίχως υγρά λεκάνη μας για μία με δύο ώρες ώστε να κρυώσει λίγο το τυρί μας.
Ολοκληρωμένο
7.
Αφού περάσει η ώρα, αφαιρούμε τα υγρά από τη λεκάνη και μεταφέρουμε τη ρικότα μας στο ψυγείο μαζί με τη λεκάνη.
Ολοκληρωμένο
8.
Στο ψυγείο αφήνουμε για τουλάχιστον 5 ώρες.
Ολοκληρωμένο
9.
Τέλος βγάζουμε το καλούπι ή την τσαντίλα και σερβίρουμε την ρικότα μας με φρέσκα σύκα που είναι της εποχής μαζί με προσούτο.
Ολοκληρωμένο