Σοκολατένιος κορμός με μους κάστανο

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σιγά σιγά προετοιμάζεται. Γιορτινές συνταγές, αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς, χαμόγελα και συζητήσεις, μουσική και ευχές, ντύνουν μοναδικά τις οικογενειακές αυτές συγκεντρώσεις που έρχονται να μας υπενθυμίσουν πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική επαφή με τους γύρω μας. Αφήνουμε κάθε γκρίνια πίσω μας και ατενίζουμε προς τον «νέο» εαυτό μας. Τελικά τι είναι αυτό που ψάχνουμε; Αγάπη, επικοινωνία και ουσιαστικά δόσιμο χωρίς ανταπόδοση. Με αυτά τα «όπλα» στη φαρέτρα μας χτίζουμε την κάθε μας στιγμή. Και μιλώντας για στιγμές, σκεφτείτε λίγο ποια είναι η σημαντική στιγμή κάθε τραπεζιού; Μα φυσικά, το απόλυτο, εορταστικό γλυκό. Όλοι το περιμένουν με αγωνία και φέτος θα ξεπεράσετε κάθε τους προσδοκία.

Μιλάω φυσικά για το πιο γιορτινό γλυκό, τον σοκολατένιο κορμό με μους κάστανο. Μην τρομάζετε στο άκουσμά του. Με σωστή οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα ζαχαροπλαστείου! Το συγκεκριμένο γλυκό έχει κατακτήσει την Ευρώπη και όχι μόνο. Η φήμη του είναι παγκόσμια, αν και έχει γαλλική προέλευση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κοιτούν τις όμορφες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και περιμένουν τη στιγμή που θα γευτούν αυτό το θεσπέσιο γλυκό! Ποια είναι, όμως, η ιστορία του;

Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε ένα έθιμο το οποίο συνέδεε την καύση ενός κορμού, με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου και ίσχυε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Παραμονή Χριστουγέννων κάθε οικογένεια έριχνε στο τζάκι τον κορμό ενός δέντρου κυρίως οπωροφόρου. Αν η καύση του κορμού διαρκούσε τρεις ημέρες ή μέχρι την Πρωτοχρονιά, τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα είχαν καλή σοδειά. Αν είχαν αμπέλια, ράντιζαν το κορμό με κρασί για να είναι καλός ο τρύγος. Έπειτα σκόρπιζαν τις στάχτες στα χωράφια τους και κρατούσαν το κάρβουνο, το οποίο χρησιμοποιούταν ως συστατικό φαρμάκων. Όμως, κάθε γαλλική πόλη είχε τα δικά της έθιμα σχετικά με την καύση του κορμού.

Στη Μασσαλία, τη στιγμή που ο κορμός μεταφερόταν στο σπίτι όλοι κραύγαζαν: «Έρχονται τα Χριστούγεννα, όλα έρχονται καλά». Έπειτα, ο αρχηγός της οικογένειας ευλογούσε τον κορμό και τον έριχνε στη φωτιά. Στη Βουργουνδία, κάθε παιδί, ακολουθώντας τις οδηγίες του πατέρα του, πήγαινε σε κάποια γωνιά του δωματίου και παρακαλούσε στο Θεό το κούτσουρο «να δώσει καραμέλες». Οι γονείς έκρυβαν διάφορα γλυκίσματα ή σε περίπτωση που δεν είχαν, κάστανα ή δαμάσκηνα σε κάποιο σημείο του κορμού και όταν τα παιδιά τα έβρισκαν, θεωρούσαν ότι ήταν το αποτέλεσμα της πίστης τους. Η εμφάνιση του κορμού ως γλυκό γίνεται κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα με την ονομασία «κέλυφος – coquille» ή «μικρός κορμός – petite bûche». Στη Γαλλία και σε πολλές γαλλόφωνες χώρες της σύγχρονης εποχής, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελούμενο από μια ποικιλία εδεσμάτων φθάνει στο τέλος του με το συγκεκριμένο γλυκό που μαγεύει κάθε άνθρωπο.

Είναι, συνήθως, στολισμένο με ζαχαρώδη ή πλαστικά αντικείμενα που απεικονίζουν τον Αϊ-Βασίλη, το έλκηθρό του, τους βοηθούς του ή με έλατα, χιόνι, με διάφορα δωράκια και έχει πάντα τη μορφή ενός κορμού. Αποτελείται από μαλακό παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα βουτύρου, που ονομάζεται μπισκουί, αρωματισμένο με καφέ, σοκολάτα ή με το λικέρ Grand Marnier, το οποίο τυλίγεται κυλινδρικά για να αποκτήσει τη συγκεκριμένη μορφή! Κάποιες νέες συνταγές αντικαθιστούν τη κρέμα βουτύρου με μους φρούτων, με κρέμα μασκαρπόνε ή με κρέμα μουσελίν. Δοκιμάστε την συνταγή μου και μαγευτείτε από το ταξίδι των γεύσεων!

 

 

kormos_me_mous_kastano_syntages_eleni_kapnia

Υλικά

Υλικά για το Παντεσπάνι:

  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 βανιλέτες

Για Μους κάστανο:

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 350 γρ. κουβερτούρα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 115 γρ. ζάχαρη
  • 330 γρ. νερό
  • Ένα λοβό βανίλιας (σχισμένο στη μέση)
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 30 γρ. κονιάκ

Για την Επικάλυψη:

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 βανιλέτες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανιλέτες. τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα μας. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μία μαρίζ από πάνω προς τα κάτω. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε το μείγμα. Απλώνουμε απαλά με τη μαρίζ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 15-17 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι μας, το τυλίγουμε κατευθείαν με μία πετσέτα σε ρολό.

 

mousse_kastano_syntages_eleni_kapnia

 

Για τη μους κάστανο: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μέσα τη ζάχαρη, το νερό, τον λοβό βανίλιας και τα βρασμένα κάστανα. Βράζουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το λοβό βανίλιας και βάζουμε στο μπλέντερ τα βρασμένα κάστανα μαζί με το κονιάκ. Πολτοποιούμε πολύ καλά. Περιμένουμε να κρυώσει ο πουρές κάστανου και συνεχίζουμε με τη μους. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε μέχρι να πάρει η μορφή γιαουρτιού. Παράλληλα λιώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα με το αλάτι. Όταν είναι έτοιμη, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς και την ενσωματώνουμε στην χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ρίχνοντας στο μείγμα και τον πουρέ κάστανο. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει η μους.

Για την επικάλυψη: Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα με το αλάτι. Όταν είναι έτοιμη την ανακατεύουμε με την κρέμα τυριού πολύ καλά. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το κακάο με τις βανίλιες και χτυπάμε μέχρι να έχουμε την υφή του γιαουρτιού. Έπειτα μέσα εκεί ρίχνουμε το μείγμα της κουβερτούρας. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να πάρουμε μία παχύρρευστη κρέμα.

Συναρμολόγηση: Παίρνουμε μία μεγάλη μακρόστενη πιατέλα και εκεί ξετυλίγουμε το ρολό παντεσπάνι. Το ανοίγουμε προσεκτικά και απλώνουμε παντού την μους κάστανο. Ρολάρουμε καλά και μετά το καλύπτουμε παντού με την επικάλυψη κουβερτούρας. Παίρνουμε ένα πιρούνι και κάνουμε κατά μήκος του κορμού γραμμές για να μας δώσει την αίσθηση του κορμού δέντρου. Τοποθετούμε στο ψυγείο για να δέσει το γλυκό.

Συμβουλή: Αν θέλουμε μπορούμε να νοτίσουμε το παντεσπάνι μας ελαφρά με ένα μείγμα από γάλα και κονιάκ.

 

Από την Ελένη Καπνιά

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...