Σοκολατόπιτα σιροπιασμένη

Υλικά

Σιρόπι σοκολάτας:

  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 100 γρ. κακάο
  • 200 γρ. νερό

Κέικ:

  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 βανιλέτες
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 200 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. κονιάκ

Γλάσο σοκολάτας:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 γεμάτη κ.σ. κρύο βούτυρο
Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κακάο με τα 200 γρ. νερό και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία πάστα από κακάο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πάστα από κακάο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί και μεταφέρουμε στο μάτι της κουζίνας. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα βρασμού και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως. Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και το αλάτι. Τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή ένταση για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κάθε φορά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και τέλος προσθέτουμε το γάλα με το κονιάκ. Με μία μαρίζ ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα σε μία στρόγγυλη φόρμα 35 εκ., βουτυρωμένη και κακαομένη ή σε ένα μακρόστενο ταψί 35Χ25. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με μία οδοντογλυφίδα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και χαράσσουμε κατευθείαν σε κομμάτια. Κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια του κέικ και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι κακάου σε όλο το κέικ. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφήσει το κέικ το σιρόπι.

Γλάσο σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκια βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα και το αλάτι. Λιώνουμε σε μπεν μαρί και τέλος προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γλάσο στην σιροπιασμένη σοκολατόπιτα. Φυλάσσουμε στο ψυγείο.

 

Συμβουλή: Αν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε με καβουρδισμένο, αλεσμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...