Σουφλοτυρόπιτα με γρήγορο φύλλο σφολιάτας

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη

Για το άλειμμα:

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να είναι μαλακό
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. κρέμα τυρί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Για το φύλλο: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη των φύλλων. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Το ζύμωμα μπορούμε να την κάνουμε και στο χέρι. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε το πρώτο ζυμαράκι. Παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε σε λεπτό στρόγγυλο φύλλο. Στη συνέχεια, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου ποσότητα από το μαλακωμένο βούτυρο.

soyflotyropita_me_grigoro_fyllo_sfoliatas_syntages_eleni_kapnia

Παίρνουμε ένα μικρό, στρόγγυλο πιάτο, το τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου και χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι τον κύκλο. Βγάζουμε το πιάτο και με το μαχαίρι χαράσσουμε ακτινωτά σε 8 λωρίδες γύρω από τον κύκλο. Παίρνουμε μία μία τις λωρίδες και τις μεταφέρουμε στον κομμένο κύκλο. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο ζυμαράκι.

Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

soyflotyropita_me_grigoro_fyllo_sfoliatas_syntages_eleni_kapnia

Σύνθεση: Βγάζουμε το πρώτο ζυμαράκι από την κατάψυξη. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε σε ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μας. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Χρησιμοποιούμε στρόγγυλο ή μακρόστενο 25Χ35 εκ. Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο λιωμένο βούτυρο και εκεί απλώνουμε το πρώτο φύλλο που θα εξέχει λίγο από το ταψί μας.

soyflotyropita_me_grigoro_fyllo_sfoliatas_syntages_eleni_kapnia

Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το βούτυρο, τινάζουμε λίγο με νερό και χαράσσουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι σε κομμάτια.

soyflotyropita_me_grigoro_fyllo_sfoliatas_syntages_eleni_kapnia

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα με κάτω αντίσταση για 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά της. Όταν η πίτα είναι έτοιμη, βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Για περισσότερες συνταγές με πίτες δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με σνακ δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με πρωινά/brunch δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...