Σούπα με ψητή κολοκύθα

Υλικά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (λίγο επιπλέον για το ράντισμα της κολοκύθας)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 800 γρ κολοκύθα καθαρισμένη
  • 2 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • Αλάτι, πιπέρι

Γαρνίρισμα:

  • Αμύγδαλα ή κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο
  • Κομματάκια κολοκύθας
  • Κρουτόν
  • Τραγανιστό μπέικον
  • Φλοίδες παρμεζάνας ή γιαούρτι
Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίζουμε όλα μας τα υλικά. Οπότε τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Στρώνουμε μία λαδόκολλα και εκεί απλώνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι σκληρά τα κομμάτια ή όχι ). Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη μία κουταλιά βούτυρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας μαζί με το σκόρδο για 1 λεπτό. Έπειτα ρίχνουμε όλα μας τα λαχανικά εκτός όμως από την κολοκύθα. Δε χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε γιατί στο τέλος τα πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός.

soypa_me_psiti_kolokytha_syntages_eleni_kapnia

Τα τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό κότας, το δαφνόφυλλο και τους κόκκους μπαχάρι. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τα λαχανικά μας για 30 λεπτά. Μετά προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε για 10 λεπτά το βράσιμο, μέχρι τα λαχανικά μας να λιώνουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο με το μπαχάρι, προσθέτουμε την άλλη μία κουταλιά βούτυρο και πολτοποιούμε τη σούπα μας. Έτσι θα γυαλίσει όμορφα. Επαναφέρουμε στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το κάρυ και το μοσχοκάρυδο, μαγειρεύοντας για πέντε λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ και γαρνίρουμε με ό, τι μας αρέσει. Απολαύστε τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου  αλλά και του χειμώνα με μια ζεστή σπιτική σούπα!

Συμβουλή: Όταν μαγειρεύουμε σούπες βελουτέ η υφή τους δεν πρέπει να μας θυμίζει πουρέ. Πρέπει να είναι πιο ρευστή από πουρέ και πιο πυκνή από τις σούπες με υγρά, θέλουμε να ρέει από το κουτάλι μας. Με αυτόν τον τρόπο οι βελουτέ σούπες είναι πιο ευχάριστες και εκλεπτυσμένες.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...