Σουτζουκάκια σμυρνέικα

Υλικά

Σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. κιμά (250 γρ. μοσχαρίσιο από κιλότο και 250 γρ. χοιρινό ή μπούτι αρνί) διπλά περασμένος
  • 100 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 20 γρ. μαυροδάφνη
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 αυγό
  • κονιάκ για το πλάσιμο

Για την σάλτσα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ μαυροδάφνη
  • 400 γρ ντοματάκι ολόκληρο σε κονσέρβα πολτοποιημένο στο μπλέντερ
  • 200 γρ. νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι, λίγο κύμινο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση

Σουτζουκάκια:

Σε ένα μπολ βάζουμε το κρασί με την μαυροδάφνη. Εκεί μουσκεύουμε το ψωμί μέχρι να μαλακώσει και να ρουφήξει τα υγρά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το θρυμματισμένο ψωμί αφού πρώτα το στύψουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από το κονιάκ. Τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και ζυμώνουμε τον κιμά για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρατεύει και να σπάνε οι ίνες του. Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στο χέρι. Ο κιμάς για το σουτζουκάκι θέλει πολύ καλό πλάσιμο ή ζύμωμα για να είναι λείο και να μην ξεχωρίζουν τα υλικά που περιέχει μέσα. Καλύπτουμε το μπολ με τον κιμά με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια πλάθουμε μακρόστενα κεφτεδάκια, κρατώντας το μείγμα στην μια παλάμη, τοποθετώντας την άλλη κάθετα και κινώντας  την παράλληλα με τα δάχτυλα. Πριν πλάσουμε το κάθε σουτζουκάκι βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο κονιάκ. Αυτό βοηθάει στο να καραμελώσει σωστά το σουτζουκάκι την ώρα του τηγανίσματος καθώς θα δώσει και μία γλυκόξινη γεύση.  Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο όχι να καλυφθούν τελείως τα σουτζουκάκια για να μην γίνουν βαριά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση. Τηγανίζουμε λίγα λίγα κάθε φορά τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν και από τις δύο πλευρές χρυσαφένιο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο ελαφριά τα ψήνουμε στο φούρνο αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα με γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σάλτσα:

Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε να τσιγαριστεί για λίγο. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ντοματάκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια με όσα ζουμιά έχουν αφήσει στην πιατέλα. Ανακινούμε ελαφρώς το τηγάνι να αναμειχθούν οι γεύσεις, κλείνουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το σιγανό μαγείρεμα για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μία ώρα πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή χυλοπίτες ή μακαρόνια ή ρύζι.

Συμβουλές:

  1. Είναι πολύ χαρακτηριστική η καλοδουλεμένη υφή του κιμά.
  2. Ομοιόμορφο πλάσιμο, να ενωθεί το σουτζουκάκι και να μην ανοίξει.
  3. Δεν θέλουν αλεύρωμα, γιατί θέλουν να ρουφήξουν την σάλτσα και για να μην καεί το αλεύρι στο τηγάνι και δώσει άσχημη γεύση και υφή στη σάλτσα.
  4. Σωστό τηγάνισμα με λάδι ελιάς και να φτιάξουμε στο ίδιο σκεύος την σάλτσα. Η σάλτσα ντομάτας πρέπει να είναι απαλή και λεία για να μπορεί να την ρουφήξει ο κιμάς.

 

Περισσότερες συνταγές για κρεατικά δείτε εδώ.

Περισσότερες συνταγές για ορεκτικά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...