Τάρτα με μύρτιλα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ αλεύρι μαλακό
  • 210 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 130 γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Ένα ασπράδι αυγού για το άλειμμα της ζύμης

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. φρέσκα μύρτιλα, πλυμένα και σκουπισμένα
  • 60 γρ. νερό
  • 30 γρ. κορν φλάουρ (2 κ.σ.)
  • 30 γρ. νερό (2 κ.σ.)
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανιλέτες
  • Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Τοποθετούμε το βούτυρο στο μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού. Το χτυπάμε πολύ καλά να μαλακώσει και να αφρατέψει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για λίγο μέχρι να βγει μία ομοιογενής ζύμη. Την χωρίζουμε στα δύο, η μία μπαίνει στην κατάψυξη και η άλλη χρησιμοποιείται. Ανοίγουμε σε ένα φύλλο τη ζύμη μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μας να παγώσει καλά για 1 ώρα. Μετά το πέρας των ωρών παίρνουμε μία λαδόκολλα απλώνουμε τη ζύμη μας και σκεπάζουμε με μία δεύτερη λαδόκολλα.

tarta_me_myrtila_syntages_eleni_kapnia

Χρησιμοποιώντας τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού ώστε να καλυφθεί όλη η ταρτιέρα. Παίρνουμε μία φόρμα ψησίματος με αποσπώμενο πάτο 24 εκατοστών, βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη της τάρτας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού την τάρτα μας, την αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 22 με 25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τότε μόνο βγάζουμε το δαχτυλίδι της φόρμας.

Για τη γέμιση: Κρατάμε από τα μύρτιλα ένα φλιτζάνι στην άκρη για να στολίσουμε στο τέλος την τάρτα. Ζεσταίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα και ρίχνουμε τα 60 γρ. νερό μαζί με 200 γρ. μύρτιλα. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να σπάσουν. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα 30 γρ. νερό μαζί με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα με το κορν φλάουρ, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη τις βανιλέτες και το αλάτι σιγοβράζοντας για 1 λεπτό.

tarta_me_myrtila_syntages_eleni_kapnia

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα των μύρτιλων και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αμέσως τη γέμιση στην ψημένη κρύα βάση της τάρτας και απλώνουμε με μία σπάτουλα. Στο τέλος, στολίζουμε με τα φρέσκα μύρτιλα που κρατήσαμε στην αρχή και τα πιέζουμε ελαφρώς για να μπουν στο μείγμα. Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά το λιγότερο μέχρι να σφίξει η γέμιση και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 

Συμβουλή: Μπορούμε αντί για μύρτιλα να χρησιμοποιήσουμε φράουλες, βατόμουρα κόκκινα ή βατόμουρα μαύρα, κεράσια φρέσκα ή κονσέρβας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Για να βγει πιο οικονομική η τάρτα στη γέμιση βάζουμε μία μαρμελάδα της επιλογής μας και γαρνίρουμε από πάνω φρέσκα φρούτα για ζωντάνια!

 

Βασικές ζύμες για τάρτες δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές για τάρτες δείτε:

1) εδώ

2) εδώ

3) εδώ

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...