Τραβηχτές πίτες από την Μάνη

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 ½  φακελάκι ξερή μαγιά
  • 200 γρ. νερό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ κοφτό ζάχαρη
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

  • Μέλι με κανέλα και καρύδια
  • ή ζάχαρη άχνη
  • ή ζάχαρη κρυσταλλική
  • ή φέτα τριμμένη
Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το σπορέλαιο. Τοποθετούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία και μαλακή ζύμη. Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο χέρι. Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη, τη χαράσσουμε, την λαδώνουμε ελαφρώς και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια μας και κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας, τραβώντας το αριστερά και δεξιά (εξ’ού και η ονομασία). Τοποθετούμε την κάθε μας πιτούλα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί μέχρι να τις τηγανίσουμε. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση λίγες λίγες κάθε φορά μέχρι να χρυσαφίσουν. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με ζάχαρη και κανέλα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.

 

Συμβουλή: Αν θέλουμε να τις έχουμε αποκλειστικά γλυκές μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με βανίλια.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...