Trifle με κρέμα κανέλας, μήλο και τρίμμα μελομακάρονου

Υλικά

Υλικά για την κρέμα:

  • 300 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • Μία πρέζα κανέλα σε σκόνη
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 βανίλια
  • 2 κρόκους
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Μήλα:

  • 400 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 15-20 μελομακάρονα τριμμένα στο μούλτι
  • Λίγο τριμμένο καρύδι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση

Για την κρέμα:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα ξυλάκια κανέλας, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα σε σκόνη και τη βανίλια. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φθάσει σε σημείο βρασμού. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθεί το μείγμα μας. Ρίχνουμε στο μπολ λίγο από το βρασμένο γάλα, αναμειγνύουμε καλά και ξαναβάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Όταν βγάλει τις πρώτες φουσκάλες αποσύρουμε από τη φωτιά, ενσωματώνουμε το βούτυρο και απλώνουμε την κρέμα σε ένα πυρέξ μέχρι να κρυώσει. Το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μας να πήξει.

Για τα μήλα:

Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε τα 100 γρ νερού, τα 100 γρ ζάχαρης, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και την φλούδα λεμονιού. Βράζουμε για 3 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα μήλα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Με μία τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε και τα φυλάσσουμε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Συναρμολόγηση:

Βγάζουμε την κρέμα μας από το ψυγείο, την χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει λεία και να αφρατέψει. Έπειτα την ενσωματώνουμε με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Παίρνουμε ποτηράκια σερβιρίσματος και στην πρώτη στρώση ρίχνουμε τριμμένο μελομακάρονο, έπειτα κρέμα και μετά μήλο. Κάνουμε άλλη μία στρώση τελειώνοντας με μήλο και γαρνίρουμε με το καρυδάκι μας. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα ποτηράκια μας.

Συμβουλή:

Η συγκεκριμένη κρέμα και ο τρόπος μαγειρέματος του μήλου χρησιμοποιούνται και ως βάση για μία νόστιμη τάρτα μήλου ψήνοντας μία σφολιάτα ή μία ζύμη κουρού.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...