Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού: 

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο αυγό
  • Μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση: 

  • 150 γρ. γάλα
  • 2 ½  κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. κοφτό αλάτι
  • Λίγο πιπέρι και λίγη πάπρικα
  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 80 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 αυγό και 1 κρόκο χτυπημένο με 1 κ.γ. νερό για την επάλειψη
Εκτέλεση

Για την ζύμη:  

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τρίβουμε με τα χέρια μας τη ζύμη. Πλάθουμε για 3 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ενιαία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη το μπολ και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά. Έπειτα είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε.

 

Για τη γέμιση: 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μέσα το γάλα με το αλεύρι. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε την μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι με την πάπρικα, την φέτα, το κασέρι και το ολόκληρο αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε μία κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

 

Συναρμολόγηση: 

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 30 περίπου μπαλάκια. Θέλουμε το μέγεθος ενός καρυδιού. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι στη παλάμη μας και το ανοίγουμε σε δίσκο. Αυτό το κάνουμε με όλα τα κομματάκια της ζύμης. Γεμίζουμε τον κάθε δίσκο με 1 κ.γ. από τη γέμιση και έπειτα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Με ένα πιρούνι πιέζουμε στις άκρες του ώστε να μη χυθεί η γέμιση. Απλώνουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί της κουζίνας αφού πρώτα έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 25 με 30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους.

 

Συμβουλή:

Αν θέλουμε μέσα στη γέμιση μπορούμε να ψιλοκόψουμε καπνιστή γαλοπούλα ώστε να δώσουμε έξτρα γεύση. Επίσης, αντί για μισοφέγγαρα μπορούμε να πλάσουμε τα τυροπιτάκια σε μπαλάκια και να πασπαλίσουμε την επιφάνειά τους με μαυροσούσαμο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο!

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...