Ζυμαρικά με μπολονέζ μανιταριών

Υλικά
  • 1 συσκευασία ζυμαρικά της αρεσκείας μας

Σάλτσα μανιταριών

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα ή κομμένα στο μούλτι με προσοχή μη λιώσουν (ότι ποικιλία βρούμε πορτομπέλο, champignon, ασπρομανίταρα, βασιλομανίταρα, πλευρό τους)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
  • 400 γρ. νερό ζεστό
  • 1 ζελεδάκι φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κανελόξυλο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πολύ καλά σε δυνατή ένταση μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι. Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8 με 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν όλα τους τα υγρά στην κατσαρόλα και μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το νερό, τον ζωμό λαχανικών, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το κανελόξυλο, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλάτι ή αν έχει όξινη γεύση εξαιτίας της ντομάτας προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Βράζουμε παράλληλα τα ζυμαρικά ανάλογα με τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά στο πιάτο και απλώνουμε τη σάλτσα μανιταριών.

Συμβουλή: Αν θέλουμε βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα και τα τελειώνουμε στη σάλτσα μανιταριών. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...